Архів новин

Новини Грудень 2018

04 / 12 / 2018

Відкрито провадження по відновленню платоспроможності ЗАЗ

4 грудня 2018 року Господарський суд Запорізької області почав розгляд справи про відновлення платоспроможності ПрАТ «Запорізький автомобілебудівний завод». Причина - неможливість продовжувати повноцінну виробничу діяльність у вкрай несприятливих для вітчизняних промислових підприємств умовах і, як наслідок, виконання взятих на себе раніше кредитних зобов'язань.

Критична ситуація, в якій ЗАЗ знаходиться вже кілька років, обумовлена низкою політико-економічних і фінансових факторів. Перш за все, це відсутність державної стратегії розвитку промисловості, втрата зовнішніх ринків збуту і безпрецедентне падіння внутрішнього ринку нових автомобілів в результаті масового безподаткового ввезення старих машин з Європи. Ситуація ускладнюється також експансією дешевих автомобілів з країн пострадянського простору, що субсидують розвиток власного автовиробництва і пропонують українським споживачам нові автомобілі за ціною, нижчою за собівартість - в порушення правил СОТ.

Ключовим фінансовим чинником стала стрімка девальвація національної валюти, яка призвела до того, що заборгованість по довгострокових доларових кредитах, використаних на технічне переозброєння виробництва, автоматично зросла в кілька разів. В ході переговорів з кредиторами, які ведуться з березня 2015 року, ЗАЗу вдалося досягти низки домовленостей про реструктуризацію заборгованості і відстрочення виплат. Однак в умовах практично повної зупинки виробництва це не вирішує проблему погашення загального боргу.

«Досягнуті з кредиторами домовленості не вирішують проблему, а консервують її, - пояснив Голова правління ПрАТ «Запорізький автомобілебудівний завод» Микола Євдокименко.Для відновлення виробництва легкових автомобілів, для запуску нового необхідні гроші або партнери. При цьому договором з одним з кредиторів - АТ «УКРЕКСІМБАНК», прямо передбачена заборона на залучення партнерів та інвесторів, створення спільних підприємств, зміну напрямків діяльності, підписання кредитних договорів та будь-які інші дії, спрямовані на залучення фінансування - до погашення заводом заборгованості по кредиту. За таких умов дуже складно знайти вихід для підприємства».

Незважаючи на важке фінансове становище, ЗАЗ не має поточної заборгованості по заробітній платі, комунальним і фіскальним платежах. Всі зобов'язання перед партнерами і постачальниками виконуються в повному обсязі і в строк. ЗАЗ і сьогодні може виробляти до 150 тисяч легкових автомобілів на рік: підприємство має сучасне обладнання та висококваліфікований персоналом, пройшло кілька етапів глибокої модернізації виробництва і оптимізації витрат.

«Ми зробили для порятунку підприємства все, від нас залежне - коментує Микола Євдокименко. - Протягом кількох років материнська Корпорація УкрАВТО надавала ЗАЗу додаткове фінансування, загальна сума якого на сьогодні становить понад 420 млн. грн. Однак масштаб проблем такий, що впоратися з ними зусиллями менеджменту і материнської компанії - без системних рішень влади - неможливо».

«Зупинка великих промислових підприємств, на жаль, стало типовим для України явищем: спочатку перестав існувати ЛАЗ, збанкрутував КрАЗСЗ, в жовтні стало відомо про банкрутство КрАЗу, тепер процедура відновлення платоспроможності розпочата щодо ЗАЗу, - зазначив Олег Папашев, заступник Голови правління Корпорації УкрАВТО з виробництва. - Ми не раз зверталися до влади з проханнями звернути увагу на ситуацію в промисловому секторі, допомогти підприємствам впоратися з наслідками кризи і не руйнувати остаточно середовище, що дозволяє розвивати виробництво в Україні. Залишається тільки шкодувати, що всі наші звернення залишилися без уваги, і багаторічні зусилля менеджменту та материнської компанії з порятунку виробництва і його відновлення в колишніх масштабах не увінчалися успіхом. Сподіваємося, що в ході судової процедури кредиторами будуть прийняті конструктивні рішення, і після фінансової санації ЗАЗ зможе продовжити свою виробничу діяльність. Це єдино правильний шлях, і закон дозволяє це зробити».